Veelgestelde vragen

Dit zijn vragen die we vaak horen: tijdens rondleidingen, maar ook buiten de deur, als mensen nieuwsgierig zijn naar hoe het is op de Refter.

1. Zijn jullie allemaal hippies?
2. Is het hier begeleid wonen?
3. Is de Refter een big happy family?
4. Als je in een woongroep woont, deel je dan álles en eet je altijd samen?
5. Moet je vegetariër zijn om hier te komen wonen?
6. Ik heb een redelijk goed betaalde baan. Mag ik dan nog bij jullie komen wonen?
7. Zijn er gemeenschappelijke activiteiten?
8. Mag ik mijn huisdier meenemen?
9. Hoe groot zijn de kamers in een woongroep?

Zijn jullie allemaal hippies?
Nee. Er wonen hier gemiddeld wel meer ‘alternatieve’ mensen dan in een doorsnee wijk. Maar ook als je geen hippie bent, kun je hier je draai vinden. En nee, we slapen niet met zijn allen in één groot bed. :-)

Is het hier begeleid wonen?
Nee. We zijn niet ingesteld op mensen die een specifieke zorgbehoefte hebben. Inderdaad klinkt ‘woongroep’ een beetje als begeleid wonen, maar dat is het op de Refter zeer zeker niet. Een woongroep is bij ons gewoon een manier van samen leven.

Is de Refter een big happy family?
Dat is een te romantisch beeld. Soms is er ruzie, niets menselijks is ons vreemd! Maar over het algemeen is de sfeer goed en gezellig.

Als je in een woongroep woont, deel je dan álles en eet je altijd samen?
Nee hoor! Dat hangt helemaal van de woongroep af. In één woongroep eten ze alleen met zijn allen als ze een kandidaat voor een vrijgekomen kamer op bezoek krijgen. Verder gaan ze ieder hun eigen gangetje. In andere woongroepen zijn er wel gezamenlijke maaltijden.
Spullen die je voor jezelf wilt houden, hoef je niet verplicht te delen. Wel deel je in een woongroep standaard gang, douche, toilet en keuken.

Moet je vegetariër zijn om hier te komen wonen?
Niet per se. Ook dat hangt van de betreffende woongroep af. In sommige woongroepen ‘mag’ vlees zeker. Andere woongroepen kunnen daar anders in staan.

Ik heb een redelijk goed betaalde baan. Mag ik dan nog bij jullie komen wonen?
Ja. Je inkomen staat los van je kans om hier te komen wonen. Je moet natuurlijk wel de huur kunnen betalen. Maar verder hangt het ervan af of je past in de Refter, en of een woongroep je als huisgenoot kiest.
Hou wel in gedachten dat een drukke baan tijd kost. Betrokkenheid bij de Refter ook!

Zijn er gemeenschappelijke activiteiten?
Ja. Er zijn af en toe gezamenlijke maaltijden (salle à manger of een magisch buffet), kampvuuravonden, spelletjesavonden in de kroeg en soms een swingfeest. Alle initiatieven komen van de Refterianen zelf. Wie wat wil organiseren, doet dat.
Eens per jaar is de Refterdag. Dan kiezen we gezamenlijk het nieuwe bestuur en zijn er verschillende dingen te doen.
En natuurlijk is het zelfbeheer op de Refter dé gemeenschappelijke activiteit. Iedereen wordt geacht zes uur per week mee te werken aan ons woon-werkproject. Elke derde zaterdag van de maand is er een klussendag.

Mag ik mijn huisdier meenemen?
Dat hangt ervan af. Op de Refter staan we een maximum aantal honden en katten toe. Verder geldt ook hier dat het sterk van de woongroep afhangt.

Hoe groot zijn de kamers in een woongroep?
De grootten lopen nogal uiteen, maar gemiddeld zo’n vijftien à achttien vierkante meter. Veel kamers hebben een hoogslaper. Dat geeft extra (slaap-/berg)ruimte.

Comments are closed.