/ Wonen

Woongroepen

De woonruimten binnen de 10 woongroepen op De refter zijn gemiddeld zo’n 15 à 18 m² groot. Veel kamers hebben een hoogslaper, wat extra ruimte geeft.

Er wordt gemeenschappelijk gebruikgemaakt van keuken, douche, toilet en gang. Iedere woongroep heeft een volstrekt eigen leefstijl en dynamiek.

Zelfstandige eenheden

Op De Refter zijn 31 zelfstandige eenheden met eigen keuken, douche en toiletvoorziening. Een aantal daarvan is één persoons, een aantal twee- of meerpersoons.

Voor deze eenheden geldt een interne wachtlijst. Je komt pas in aanmerking als je al een bewoner bent, wat betekent dat je De Refter alleen binnenkomt via een woongroep.

Koelroem en Capucijner

In het souterrain vind je het vershok annex ‘koelroem’, een gekoelde ruimte waar groente, fruit, eieren en zuivel worden verkocht.

Iedere bewoner heeft dag en nacht toegang tot deze indoor verswinkel, de Capucijner. Je vindt hier allerlei biologisch eetbare en duurzame huishoudelijke producten.

Tuinen & Terrein

Het terrein rondom het pand biedt plaats aan een gemeen- schappelijke moestuin, een bloementuin, een boomgaard en een lappendeken van privé-tuintjes. Daarnaast zijn er honden, katten, kippen en bijen.

Lager op het terrein bevindt zich een beschermd bronnenbos met, in een afgelegen hoekje, een kleine begraafplaats waar 47 nonnen liggen.

/ Werken

Betrokkenheid

De 90 bewoners voeren zelf een aantal taken uit die nodig zijn om De Refter te laten voortbestaan. We nemen (milieu)bewust de verantwoordelijkheid voor onze eigen leefomgeving.

Voeding, energie en internet worden gezamenlijk ingekocht en georganiseerd. Wanneer specifieke kennis niet in huis is worden klussen uitbesteed. Ook zijn er enkele betaalde krachten in dienst.

Het zelfbeheer vraagt, naast een sociale instelling en wat vergaderlust, dat iedere bewoner tenminste 6 uur per week in De Refter steekt.

Het is dit gezamenlijk zorgdragen dat het wonen hier speciaal maakt. De betrokkenheid zorgt er bovendien voor dat de huren relatief laag kunnen blijven.

Deelgroepen

Betrokkenheid is dé pijler. De Refter is mogelijk dankzij de duizenden uren liefde en werk die we er met zijn allen in steken. De werkzaamheden worden ondergebracht in zogenaamde deelgroepen.

Deze deelgroepen nemen allemaal een stukje beheer voor hun rekening. Hierbij kun je denken aan onderhoud, administratie, publiciteit, verhuur, het kantoor, het bos, het erf of de moestuin.

Iedere bewoner kan een keuze maken voor een deelgroep waar hij of zij goed in is, of juist voor een deelgroep waar het een en ander te leren valt.

Naast de wekelijkse deelgroepen en de maandelijkse klussen- dagen, zijn er nog jaarlijks terugkerende avonturen zoals het hooien van de oude boomgaard.

/ Inschrijven

Inschrijven

Heb je interesse om op De Refter te komen wonen?

Volg dan eerst de rondleiding. Ben je daarna nog steeds overtuigd? Vul dan onderstaand inschrijfformulier in en volg de instructies. Mogelijk neemt een woongroep contact met je op voor een kennismakingsgesprek.
Let wel: de doorstroom van bewoners in De Refter is minimaal.

Inschrijfformulier

Rondleiding

Heb je interesse om te komen wonen op De Refter of wil je graag meer informatie?

Elke eerste zondag van de maand geven we een rondleiding voor geïnteresseerden en potentiële nieuwe bewoners. Lees hier meer over de rondleiding.

/ In huis

Veel bewoners van de Refter maken gebruik van de werkruimtes, zoals de kunstateliers, de massageruimte en de hout- en metaalwerkplaats.

Hieronder een overzicht van activiteiten en bewoners binnen De Refter.

Geestdrift
Vanuit een torenkamer ontwikkelt Atelier Geestdrift projecten op het gebied van bezinning en natuur- & kunsteducatie.

Meewerken

Er is altijd werk te doen in het onderhoud, de (moes)tuin of in het bos. Meewerken? Neem contact op via het contactformulier.
De Refter

De Refter

Wil je meer weten over de verhuur van de werkruimtes binnen De Refter?

Ga naar Verhuur